Voor kinderen van 7 tot en met 15 jaar verzorgt Manege Bakker zes dagen per week lessen. We begeleiden de kinderen van het rijden op kleine Shetlanders tot op het grote paard, zodat ze geoefende ruiters worden, en mee kunnen doen aan de diverse evenementen en buitenritten die worden georganiseerd.
Het is mogelijk om met een privéles te starten. Aan de hand van deze les kan de instructeur goed inschatten in welke groepsles de leerling het beste kan instromen. Het is ook mogelijk om meerdere privélessen te volgen voordat er wordt deelgenomen aan een groepsles.
Wanneer kinderen wat rijervaring hebben opgedaan, en vertrouwd zijn geworden met het paard, zijn er van maandag tot en met zaterdag lessen op verschillende tijdstippen mogelijk. Hoe meer ervaring een ruiter heeft, hoe afwisselender de lessen worden. Leerlingen kunnen bij Manege Bakker zowel dressuur- als springlessen volgen en natuurlijk kunnen ze deelnemen aan buitenritten.
De rijlessen duren een uur, met daarin ook het op- en afstappen en het uitstappen van de paarden.
Voor kinderen biedt Manege Bakker losse lessen van 23,50 euro per uur of een Kwartaal abonnement van 222,00 euro. Privélessen zijn 36,00 euro per half uur.
Voor kinderen die beginnen met paardrijden adviseren we eerst een aantal prive lessen.
De beginnende ruiters worden de eerste keren natuurlijk geholpen met het verzorgen, poetsen, en op- en afzadelen van hun paard of pony. Om het rijklaar maken van hun paard of pony zelf echt goed te leren, organiseert Manege Bakker een aantal keer per jaar een opzadelcursus, zodat de jonge ruiters helemaal zelfstandig worden.
Eén van de evenementen de Manege Bakker voor jonge ruiters organiseert is het F-diploma rijden. Zo’n vier keer per jaar is er op de gezellige Noordwijkerhoutse manege een dag waarop kinderen hun paardrij-vorderingen kunnen tonen door het rijden van een proefje voor een officiële FNRS-jury.
De moeilijkheidsgraad van het diploma-rijden stijgt per proef. De proeven beginnen bij F1, en de leerling kan doorgroeien tot F20. Er zit ook een theorie-gedeelte aan de F-proeven gekoppeld, waarin onder andere geleerd wordt over de omgang met het paard, de houding, de anatomie van het paard en welke uitrusting er nodig is om te kunnen paardrijden. Op deze manier leren kinderen een goede band op te bouwen met het paard.
De vorderingen worden genoteerd in het FNRS-paspoort, zodat iedereen precies weet hoe ver ze zijn in het opleidingstraject.
Naast de lessen en het diploma-rijden organiseert Manege Bakker ook andere leuke activiteiten voor kinderen:
Wat leuk dat je bij Manege Bakker gaat leren paardrijden!
Wees de eerste keer dat je les hebt, ruim op tijd aanwezig. Het is fijn om een half uur voor de les al op de manege te zijn. Als je je even meldt in de kantine, dan kijken we of de lesovereenkomst al goed is ingevuld. Ook kun je daar contant of met pin voor je rijlessen betalen. Daarna lopen we naar de stal, en worden de paarden en pony’s ingedeeld door de instructeur.
We kunnen ons voorstellen dat zo’n eerste rijles heel spannend is. Je vraagt je vast af wat je aan moet trekken en mee moet nemen. Als je de eerste keer komt, hoef je niet van alles mee te brengen. Zo heeft de manege genoeg caps om uit te lenen voor tijdens de les.
Verder is het belangrijk om kleding aan te trekken die lekker zit en niet te ruim valt. Natuurlijk is een echte paardrijbroek het fijnst, maar ook een strakke elastische broek is prima, zodat het niet gaat schuren aan de binnenkant van je benen. Ook je bovenkleding moet niet wijd zijn, want dan kan de instructeur niet opletten of je houding wel goed is. Doe ook geen grote oorbellen in of een lange sjaal of grote ketting om. Daarmee kun je blijven haken.
Daarnaast is het belangrijk dat er niets flappert waar het paard van zou kunnen schrikken. Doe dus je jas dicht, of trek een bodywarmer over je trui aan als je het koud hebt. Bij je eerste paardrijles is het goed om stevige, hoge schoenen aan te doen. Let erop dat er niet te veel profiel onder zit waarmee je in de beugel zou kunnen blijven hangen. Je mag niet rijden met sportschoenen. Als je wat langer op les zit kun je rijlaarzen of rijschoenen (jodhpurs) kopen. Het fijne van rijlaarzen is dat ze steun en bescherming geven, en de ruiter helpen met een goede beenligging.