strandrit te paard noordwijk

Er gaat niets boven veilig paardrijden

Veilig paardrijden

Het is van groot belang dat het plezier van paardrijden samengaat met een zo groot mogelijke veiligheid. Als ruiter kun je zelf veel doen om de omgang met paarden zo veilig mogelijk te maken.

Als je rekening houdt met de drie natuurlijke eigenschappen van het paard, kun je onveilige situaties voorkomen.

1: Een paard is een vluchtdier: als een paard iets overkomt waar hij van schrikt, is vluchten zijn eerste reactie. Hierbij zal hij geen rekening houden met zijn omgeving. Als ruiter zal jij dus rekening moeten houden met het paard.

2: Een paard is een kuddedier: paarden blijven het liefst bij elkaar. Als een groepsgenoot vlucht, rent een paard het liefst mee.

3: Een paard is een gewoontedier: paarden hebben een goed geheugen. Als ze een keer ergens van geschrokken zijn, vergeten ze dat niet snel.

 

Meer tips om veilig paard te rijden:

  • Draag altijd een cap die voldoet aan de veiligheidsnormen.
  • Draag kleding die geschikt is voor het paardrijden, die lekker zit, en niet te ruim valt. Natuurlijk is een echte paardrijbroek het fijnst, maar ook een strakke elastische broek is prima. Ook je bovenkleding moet niet wijd zijn. Doe ook geen grote oorbellen in of een lange sjaal of grote ketting om. Daarmee kun je blijven haken. Daarnaast is het belangrijk dat er niets flappert waar het paard van zou kunnen schrikken. Doe dus je jas dicht, of trek een bodywarmer over je trui aan als je het koud hebt.
  • Bij een eerste paardrijles is het goed om stevige, hoge schoenen aan te doen. Het liefst schoenen met een gladde, doorlopende zool met hak, en een gladde bovenkant. Let erop dat je geen schoeisel draagt waar te veel profiel onder zit; hiermee zou je in de beugel kunnen blijven hangen. Je mag niet rijden met sportschoenen. Als je wat langer op les zit kun je rijlaarzen of rijschoenen (jodhpurs) kopen. Het fijne van rijlaarzen is dat ze steun en bescherming geven, en de ruiter helpen met een goede beenligging.
  • Maak altijd je beugels op maat en plaats je voeten niet in de stijgbeugelriemen, ook wanneer je maar kort op een paard zit.
  • Volg de aanwijzingen van de instructeur of het personeel van de manege op.
  • Neem als beginnend ruiter niet alleen rijles, maar leer ook hoe je met een paard om moet gaan.
  • Verdiep je in de eigenschappen van een paard, zodat je begrijpt hoe hij kan reageren.
  • Machines en stro- en hooibalen zijn geen plek om op te spelen en houd rekening met rijdende machines als je op het erf van een manege of boerderij loopt.
  • Houd rekening met het feit dat een paard een ander gezichtsvermogen heeft dan wij. Omdat paarden altijd alert moeten zijn op hun omgeving, zitten de ogen aan de zijkant van het hoofd. Dat zorgt ervoor dat hij bijna 360 graden om zich heen kan kijken, maar ook dat hij met zijn linkeroog en rechteroog iets anders ziet en dat hij pal voor en achter zich een blinde vlek heeft. Daarom moet hij soms zijn hoofd draaien om iets goed te kunnen zien. Benader een paard daarom altijd schuin van voren, zodat hij je goed ziet. Hou er ook rekening mee dat iets wat het paard met zijn linkeroog gezien heeft, er voor zijn rechteroog heel anders uitziet.

 

Goede gewoontes voor een veilige omgang met paarden:

  • Benader het paard op een rustige manier en laat weten dat je in de buurt komt door rustig tegen hem te praten.
  • Observeer het paard goed; aan de stand van de oren kun je opmaken hoe het paard zich voelt.
  • Zet een paard nooit vast aan zijn teugel maar gebruik een halster en halstertouw.
  • Loop nooit vlak achter een paard langs.
  • Loop altijd links naast je paard en niet voor hem.
  • Wanneer je een paard in zijn stal of weide zet, loop dan met hem mee zodat hij met zijn hoofd naar de deur of het hek staat voordat je het halster losmaakt.
  • Draag in een stal altijd dichte schoenen en geen slippers of sandalen.
  • Neem de tijd (doe niet gehaast) wanneer je met een paard bezig bent.
FNRS manege Bakker

FNRS

Manege Bakker is een FNRS-ruitersportcentrum. Dit betekent dat we lid zijn van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra, dè branchevereniging voor professionele hippische ondernemers.

Een FNRS-ruitersportcentrum heeft de zaken organisatorisch, bedrijfsmatig en qua welzijn, veiligheid en opleiding goed op orde. Nieuwe ruiters maken op een verantwoorde en plezierige manier kennis met de manege, het paard, het rijden en alles wat daarbij komt kijken.

De FNRS helpt haar leden om vanuit hun eigen passie op een bedrijfsmatige en rendabele manier hun klanten het plezier met paarden te laten beleven. De FNRS streeft ernaar de kwaliteit van het paardrijden te verhogen en het welzijn van de paarden zo optimaal mogelijk te houden. FNRS-ruitersportcentra zijn te herkennen aan het gevelbord, met daaronder een bord met één tot vijf sterren. Voor hoeveel sterren een ruitersportcentrum in aanmerking komt, wordt beoordeeld door onafhankelijke keurmeesters. Het veiligheidscertificaat is een verplichte voorwaarde voor het lidmaatschap.

Manege Bakker

Stichting Veilig Paardrijden

Om de veiligheid binnen de paardensport te verbeteren is in 2001 de Stichting Veilige Paardensport opgericht. Het doel van de stichting is om hippische accommodaties actief bezig te laten zijn met veiligheid.

In 2002 is de stichting gestart met een eigen veiligheidscertificaat, waaraan paardenliefhebbers kunnen zien dat een manege voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport.

Natuurlijk is Manege Bakker in het bezit van dit veiligheidscertificaat.